Årets första gädda på fluga

Dagens fiske började strax efter lunch, Elina lät mig nämligen sova ut imorse. Skönt ska tilläggas..  När jag väl kom iväg mötte jag upp min pappa som skulle hjälpa mig att fota lite under dagen.

På plats i Edsviken träffade jag på några ungdomar som hade försökt att fånga gädda, men som inte hade lyckats. Jag tänkte dock inte ge mig.
Jag vadade ut i vassen i den grunda knädjupa viken.  Jag tog fram mitt lilla Sage bass large mouth spö och satte på en svart kraftig fluga då att vattnet var grumligt och det var mulet. Jag ville skapa en stor profil i vattnet och använda en fluga som tryckte mycket vatten.

Efter ett tag började jag vänja mig vid att urskilja konturer i vattnen, och direkt började jag se gäddorna. Det fanns allt från små halvkilosgäddor till större ca 70-80 cm stora gäddor.

Flugan passerade gäddorna obemärkt och därför valde jag efter en stund att byta till en kopparfärgad flash-fluga. Genast fick jag gäddornas uppmärksamhet och jag hade några mellanstora gäddor som följde efter. De små gäddorna var dock mer svårflörtade och de verkade helt oberörda. De mellanstora gäddorna visade lite mer intresse och följde efter.  Jag var tvungen att stripa in flugan väldigt sakta och då hade jag några som följde efter.  Första hugget var jag inte beredd på, gäddan kom upp och tog tag i flash-flugan och spottade ut den strax efteråt.

Fisket var ganska trögt idag, gäddorna var svårlockade och högg väldigt försiktigt.  När det väl högg så märkte jag knappt av hugget utan såg mer att flugan försvann. Gäddan kämpade inte så mycket, så jag kände den knappt med spöet. Efter några minuter lyckades jag få den upp ur vattnet och upp till stranden för att fota den.  Var nog lite oförberedd den här gången, hade vare sig med mig måttband eller våg. Men jag uppskattar den till ca 65 cm och 3 kg. Ingen dålig första gädda för året.

Gäddan var en hona, och därför släppte vi tillbaka den så fort vi kunde för att inte stressa gäddan eller skada den på något sätt. Det är bäst om den får fortsätta med leken.

För att nämna så fick jag första gäddan förra året den 10 april, så det var lite senare i år, men det beror nog mest på vädret. Jag tillämpar Catch and Release på allt mitt fiske, undantaget är en och en annan matfisk.

Nedan kan du se bilder på årets första gädda.

2 Comments

Välkommen att kommentera, vi svarar så fort vi kan!

%d bloggare gillar detta: