Malfiske på Ebro

Jag spenderade nyligen tre soliga oktoberdagar i Caspe.

Efter en väldig trög fiskesäsong i Stockholmstrakten begav jag mig till Spanien för att försöka fånga åtminstone en fisk i modellen större. Jag har både hört och sett att floden Ebro har väldigt bra fiskevatten och min tanke var att fångar jag inget nu så lägger jag fisket på hyllan.

På internet hittade jag Ebro Crazy Cats och därigenom även deras svenska agent Pontus Ingvarsson. Med hjälp av Pontus bokade jag en resa i mitten av oktober och sen var det bara att åka ner.

Jag flög till Barcelona och sedan tog det fyra timmar med tåg till Caspe där jag möttes av Paul från Ebro Crazy Cats.
Fisket skulle börja nästa dag och jag hade möjligheten att träffa gänget som varit på plats veckan innan mig. De var väldigt nöjda med resan som hade resulterat i en hel del karp men bara en mal. Nu blev jag lite vemodig men såg ändå fram emot fina och soligda dagar av fiske.
Nästa morgon precis när jag hade hunnit dricka mitt morgonkaffe vid hotellbaren så var det dags att bege sig ut. Paul hämtade mig och en annan som bodde på samma hotell. John, den andre killen som åkt ner, visade sig vara från Skottland och han är en återkommande gäst hos Paul. Hela vägen till floden berättade han historier om monstermalar. ”Vi får se” sa jag till mig själv.

Vid flodkanten väntade en liten båt på oss och en ung kille vid namn Rick körde. Rick bodde ute vid fiskelägret dit vi skulle. Lägret bestod av några tält, ett gasolkök samt en miljon fruktflugor som attraherades av vår verksamhet. Rick studerar till fiskeguide i Holland och detta var hans praktikperiod.

Fiskespöna var uppställda på rad längs stranden uppdelade i karp och mal sektioner. Malspöna var utrustade med bjällror som nappalarm, medan karpspöna hade elektroniska alarm. Man brukar vanligtvis lotta om turordningen men pga att John redan har fångat mal tidigare och det här skulle vara min första gång bestämde de att jag skulle få första tur.

Min utrustning bestod av 5lb spodrods med 50 kilos flätlina så detta är ganska rejäla grejer.

ph_azh_1329

Vi satt och njöt av det varma vädret, drack kaffe. Plötsligt började ena bjällran började låta, spöt böjde sig och spolen började vina. John ropade ”Alex it’s your turn”, jag hade inte riktigt hunnit reagera ännu. Jag sprang upp, tog tag i spöt, ryckte till. Kroken satt! Jag började sakta dras mot vattnet. John ropade återigen att jag skulle sluta larva mig  och ”act like a man” för att det var bara en liten en jag hade fått på kroken. Den ”lilla” malen tog mig nästan en kvart att landa och var strax över 100 lb (48 kilo). Samma kväll bjöd jag hela gänget på öl tillbaka på hotellet och fick dagen återberättad för mig medan jag fortfarande skakade av utmattning.

Nämnde jag förresten att jag landade fem karpar på 11 – 13 – 9 -16,5 och 11 kilo?  Och kronan på verket: en mal till. Den  vägde 68 kilo och var 209 cm. Detta var dag ett.

ph_azh_0805

ph_azh_0786_b
ph_azh_0164
ph_azh_0268
John var också nöjd med sina två malar och fem karpar.

Resterande två dagar fortlöpte i samma anda med två malar var. Karparna slutade vi räkna.

Sammanlagt landade jag 252,5 kg mal. Inte dåligt, eller vad säger ni?

Nedan ser ni hela gänget samlat, från vänster: Rick, jag, John och Paul.

ph_azh_1046

 

2 Comments

Välkommen att kommentera, vi svarar så fort vi kan!

%d bloggare gillar detta: